Megújulásunk támogatója:  

Oblazy vízimalmai


Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 11,728'
Hosszúság (lon):
E 19° 32,490'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Agrár-ipari objektum
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északra lévő Kvacsani-völgyben
Egyéb adat:
A koordináták az alsó malomra mutatnak. Ettől északra van a felső malom
Rövid leírás:
Kvacsan középkori eredetű falu a Liptói-medencében. A falu főutcájának folytatásaként, északi irányban nyílik a szűk Kavacsani-völgy, ami egyike a Felvidék legszebb és leglátványosabb völgyeinek. Korábban e völgynek közlekedési jelentősége is volt, hiszen itt vezetett a Liptó és Árva megyéket Lengyelországgal összekötő, távolsági kereskedelmet is bonyolító országút.

A ma komoly turisztikai vonzerővel bíró völgyben több patakot is találunk. A régiségben 3-4 vízimalom is működött itt egyszerre. Ezek közül kettőt szépen helyreállítottak és megnyitottak a turisták előtt - a többi szinte nyomtalanul elpusztult.

Az Oblazy nevet viselő helyen, patakok összefolyásánál létrehozott, kis mesterséges gáttal visszaduzzasztott tavacskától északra áll az ún. Felső Malom, míg a tótól délre az Alsó Malom. Mindkét épületet a 19. század első felében emelték és az ún. hegyi malmok típusába sorolhatóak. Falaik teljesen, míg és gépi berendezéseik jelentős részben fából készültek. Tetőiket zsindely fedi. A három épületrészből álló Felső Malmot lapos kövekből készült alapra építették. Egyetlen vízikereke felülcsapott. A malmot 1920-tól a Gejdoš házaspár lakta, egészen halálukig. Ők voltak itt az utolsó molnár tulajdonosok. Az Alsó Malmot Nagyborove falu építtette. 1931-ben a kvacsányi František Brunčiak megvásárolta azt a falutól. A malomnak két vízikereke van. Közülük az egyiket utólag fűrészmalom meghajtására alakították át - ma is ebben az állapotban látható.

A malmokat tulajdonosaik a 20. század közepét követő évtizedekben fokozatosan elhagyták, azok rohamosan pusztulni kezdtek. Végül az 1980-as években önkéntesek, köztük művészek karolták fel e fontos technikatörténeti emlékeket. Fokozatosan sikerült is teljesen felújítani a két malmot, így ma mindkettő működőképes és látogatható.

A völgy látnivalóin tanösvény és jelzett turistaút vezet végig.

A fényképek forrása: mapio.net
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2018-07-09 01:12:36
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.