Ó-Hunyadvár (földvár)

Régészeti emlék
Vajdahunyad
A várkastélytól délre, Cserna és a Zalasd összefolyása felett emelkedő Szentpéter-hegyen
Rövid leírás:
“Ó-Hunyadvárnak nincs köze a Hunyadiak Vajdahunyad várához. A várnép I. István korában nyitott temetője itt 1908 – 1913 óta ismert, a hossz-ovális alakú 220 x 70 m-es sáncvárat azonban először csak 1988-ban közölték, a magyar történészek 1989 előtt nem is ismerhették, régész is csak kevés tudott róla. Az egyik történészi irányzat a honfoglaláskori “Hétvár” egyikének véli a gótikus vár képzelt elődjét, a Bar-Kalan nemzetség I. Istvántól kisajátított várának, amelynek új névadója lett volna az első ispán, Hunod. A “realista” irányzat az első okleveles említésből (1256/76) kiindulva, ugyanezt a várat és a megyét tatárjárás utáninak tartja, míg a “földhözragadt” régészet ezúttal is az István-kori önálló ispáni vár létezését igazolta.”

Bóna István: Az Árpádok korai várai

Az elnyújtott ovális alakú, észak-déli irányú várat kerítő sánc a keleti oldalon végig jól követhető, belső oldala kb. 2 m magas. A vár déli részét az újkorban temetőnek használták, magában a sáncban is temetkeztek. A sánc tetején és oldalában düledező régi sírkövek láthatók, a déli oldal végében emelt távközlési torony építésekor a temető legnagyobb részét felszámolták. Az erődítmény északi és déli végén a korábban itt folytatott kőbányászat során a sáncok elpusztultak. A nyugati oldal hosszú sánca sem maradt meg, bár ezen az oldalon kisebb mértékben bányászták el a hegyet. A kiterjedt plató kisebb beásásokkal tarkított, füves terület. A vár északi végében 10 m átmérőjű, 2 m magas kis halom található.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu

Tájház (9.556 km)