Megújulásunk támogatója:  

Ó-Aradvár (földvár)

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 9,354'
Hosszúság (lon):
E 21° 23,461'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Világi romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Külterület, a településtől nyugatra
Egyéb adat:
A földvár maradványa a prépostsági templom romjától nyugatra haladva a földúton, a szeméttelepen átkelve közelíthető meg
Rövid leírás:
A 10 - 11. században épült trapéz alaprajzú gerendavázas földvárat talán egy vaskori telep helyén létesítették. Sánc (körülötte pedig árok) határolja a területét. Az aradi ispánság korai központja volt. A részleges régészeti feltárások során temető is előkerült, amelyet a 11. század első felében vert pénzek datáltak. II. (Vak) Béla az általa alapított Szent Márton prépostságnak adományozta a földvárat, amelynek későbbi sorsáról nincs adat.
A helyszínen a sánc vonala látható a felszínen. A korábbi mezőgazdasági művelés (szántás) helyenként erősen lepusztította.

A feltárt leletekről így ír az Erdély története című mű:
A cserépüstökkel mindvégig kísért bőséges kerámia a 10. század végétől a 13. századig keltezi a vár életét, a leletek zöme 11–12. századi. Belsejében, éppúgy, mint Abaújvárban, Dobokavárban, Ó-Kolozsvárban, már korán temetőt létesítettek, valószínűleg a vártemplom köré. Obulus-mellékletei Péter, I. András és I. Béla pénzeivel indulnak, s folyamatosak a 12. századig, jól keltezve az előkerült hajkarikákat, sodrott ezüstgyűrűket s más ékszereket. Ó-Aradvártól 500 méterre a Szent Márton-templom ( http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=381 ) mellett 12. századi templom körüli temető is ismert, III. István (1162–1172) pénzével is keltezve.
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2011-07-23 14:26:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Aradi vár (5.077 km)
Zsinagóga (5.819 km)
Kultúrpalota (5.829 km)
Városháza (5.966 km)
Vármegyeháza (5.985 km)