Ó-Aradvár (földvár)

Világi romemlék
Külterület, a településtől nyugatra
Rövid leírás:
A 10 - 11. században épült trapéz alaprajzú gerendavázas földvárat talán egy vaskori telep helyén létesítették. Sánc (körülötte pedig árok) határolja a területét. Az aradi ispánság korai központja volt. A részleges régészeti feltárások során temető is előkerült, amelyet a 11. század első felében vert pénzek datáltak. II. (Vak) Béla az általa alapított Szent Márton prépostságnak adományozta a földvárat, amelynek későbbi sorsáról nincs adat.
A helyszínen a sánc vonala látható a felszínen. A korábbi mezőgazdasági művelés (szántás) helyenként erősen lepusztította.

A feltárt leletekről így ír az Erdély története című mű:
A cserépüstökkel mindvégig kísért bőséges kerámia a 10. század végétől a 13. századig keltezi a vár életét, a leletek zöme 11–12. századi. Belsejében, éppúgy, mint Abaújvárban, Dobokavárban, Ó-Kolozsvárban, már korán temetőt létesítettek, valószínűleg a vártemplom köré. Obulus-mellékletei Péter, I. András és I. Béla pénzeivel indulnak, s folyamatosak a 12. századig, jól keltezve az előkerült hajkarikákat, sodrott ezüstgyűrűket s más ékszereket. Ó-Aradvártól 500 méterre a Szent Márton-templom ( http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=381 ) mellett 12. századi templom körüli temető is ismert, III. István (1162–1172) pénzével is keltezve.

Aradi vár (5.077 km)
Zsinagóga (5.819 km)