Megújulásunk támogatója:  

Noszolyi fatemplom


A kép forrása: wikipedia / Alexandru Baboş
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 0,114'
Hosszúság (lon):
E 23° 57,379'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu fölött délkeletre lévő búcsújáró hely udvarán
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Kolozs megyében, Szamosújvár közelében álló falu Erdély legjelentősebb búcsújáró helyeinek egyike. Egy az itteni görögkatolikus templomban őrzött ikon 1699-ben történt könnyezése nyomán hamarosan évről évre tömegek keresték fel a mikolai templomot, melyet 1767-ben XIII. Kelemen pápa is kegyhelynek ismert el. A templom mellé hamarosan bazilita kolostor is épült.

Az eredeti mikolai fatemplom 1973-ban egy tűzvész során leégett. Ennek pótlására a következő évben Noszoly községből szállították ide a ma is álló, egyedi kialakítású, eredeti helyén 1700-1712. között épült fatemplomot.

A kis méretű, de arányos kialakítású, kő alapokon, fagerendákból épült egyházat végig azonos gerincmagasságú, zsindelyes nyeregtető fedi. Az épület térsora hossztengelyre rendezett. Külső tornáca nincsen. Kovácsolt vas veretekkel megerősített, újabb kiegészítésnek tűnő ajtaján át a keskeny, lecsapott sarkú téglalap alaprajzú, szűk előtérbe, majd a hajóba léphetünk, melyet a keskenyebb, a nyolcszög három oldalával záródó szentély követ. A belső tér megvilágítását apró ablakok sora szolgálja.

Az előtér fölött a tető gerince fölé négyzetes hasáb tömegű, zömök torony emelkedik. Nyitott harangszintjén kis galéria fut körbe, deszkázott mellvéddel, alul fűrészelt díszekkel. Toronysisakja poligonális alapú kettős gúla. A sisak csúcsán, ill. a tetőgerinc végén díszes, kovácsoltvas keresztek láthatóak.

A templomban különleges ikonok találhatóak. A szakirodalmi leírás készítésének idején az épület a kolostor ikonkamrájának funkcióját töltötte be. A különlegesen gazdag, fára vagy üveglapra festett, itt őrzött ikonok száma több ezerre tehető.

A leírás Kovács József: Fatemplomok Máramarosban (Bp. 1988.) c. munkája ill. a wikipedia nyomán készült.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-07-20 19:31:49
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.