Nepomuki Szent János szobra

Szakrális plasztika, szobor
A falu központjában álló plébániatemplom udvarában, attól északnyugatra a kerítés mellett.
Rövid leírás:
Az 1906. évben Apáti és Újfalu települések egyesítésével létrejött, zömmel római katolikus lakosságú falu az elmúlt évszázadokban hűségesen ragaszkodott hitéhez. Ennek tanúságaként a faluban számos, ún. \"szakrális kisemléket\", keresztet, szentek szobrait, stb. emelték, vallási buzgóságuk jeléül.

Ezen emlékek egyike a templomkertben, az épülettől északnyugatra, egyszerű, betonnak tűnő, hasáb alakú talapzaton álló Nepomuki Szent János szobor. A kőből faragott, kb. fél életnagyságú alkotás stílusjegyei alapján a 19. században készülhetett, így előfordulhat, hogy jelenleg nem eredeti helyén áll. A gyónási titok, valamint a hidak, folyók, vízimolnárok és minden \"vízen járók\" védőszentjeként tisztelt Jánost hagyományos ikonográfia szerint ábrázolta az ismeretlen szobrász: fején fekete birétummal, fekete reverendában, fehér karingben és rövid barna (vörös?) palástban áll, kezeiben nagy méretű feszületet tartva.

(A településen egyébként egy másik régi köztéri Nepomuki Szent János szobor is található a temetőben a ravatalozó mellett.)

A leírás Csáky Károly: Szakrális emlékeink nyomában c. munkája nyomán készült.