Megújulásunk támogatója:  

Nepomuki Szent János-szobor
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 52,476'
Hosszúság (lon):
E 18° 36,487'
Védettség van?
nem
Típus:
Szakrális plasztika, szobor
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Dlhá ulica - a fő út és a Nyitra folyó találkozásánál
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nyitra folyó völgyében meghúzódó falu történetében rendkívül fontos szerepet játszott a folyón való átkelést biztosító híd. A falu akkor tett szert komolyabb jelentőségre, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták a Magyar Királyság központi részét, így lehetetlenné téve az országot eddig átszelő kereskedelmi utak további használatát. Habsburg I. Ferdinánd király ennek pótlására a töröktől még biztos távolban lévő Felvidéken új kelet-nyugati kereskedelmi útvonalat jelölt ki. Ez az útvonal, korabeli nevén a Magna Via azon része, amely összekötötte a Nyitra-mentét Turóccal, áthaladt Németprónán, itt keresztezve a Nyitra - e helyen még csak nagyobb pataknyi - vizét.

E helyen tehát sok évszázada állt híd a Nyitrán. A korábbi fagerenda-hidat 1636-ban boltíves kőhídra cserélték. E híd egészen 1940-ig szolgálta az erre közlekedőket.

A híd közepén, kis, nyitott kápolna-fülkében állt Nepomuki Szent János kis méretű, kőből faragott, festett, későbarokk-ízű, valószínűleg 19. századi szobra. Az alkotás a megszokott ikonográfiai rendben ábrázolja a szentet: papi díszruhában, hosszú stólában, fején birétummal, karjában nagy méretű kereszttel, rajta korpusszal. A szent szakállas feje körül fémből készült glória, aranyozott csillagokkal.

Amikor a régi kőhidat 1940-ben vasbeton hídra cserélték, a szobornak a keleti hídfő északi oldalán új kápolnácskát emeltek. Itt látható ma is az alkotás.

A leírás adatainak forrása: Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.

Képek forrása a fenti mű, illetve a GoogleEarth
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2019-03-12 15:31:54
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.