Nepomuki Szent János szobor

Szakrális plasztika, szobor
A falu egy mellékutcájában, útkereszteződés sarkán
Rövid leírás:
A kis Nyitra megyei, döntően szlovákok lakta falucska egykor több köztéri, ún. szakrális kisemlék kategóriába tartozó értékkel is rendelkezett. Ezek közül mára csak a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló szobor maradt ránk.

A falu két mellékutcájának kereszteződésében, annak északi sarkában álló, későbarokk-klasszicista stílusú, a 18-19. századok fordulójáról származó alkotás egy négyzet alaprajzú, négy vaskos pilléren nyugvó, egyetlen boltozattal fedett építmény. Az oszlopok sarkait pilaszterekkel hangsúlyozták. Az építményt bádoglemez fedésű gúlasisak koronázza.

Ebben a kis kápolnaszerű, fedett, négy irányban is nyitott építményben, kis oszlop alakú talapzaton áll a szent fél életnagyságú szobra. Nepomuki Szent Jánost a megszokott ikonográfia szerinti ábrázolással láthatjuk. Papi ornátusban, karingben, stólában áll, fején birétummal. Karjaiban keresztet tart, rajta korpusszal.

Téglahíd (8.672 km)