Nepomuki Szent János plébániatemplom

Cím:
A település központjában, a fő utca mellett, azzal párhuzamosan áll, körülötte modern blokkházakkal.
Rövid leírás:
Az ősi bányásztelepülésen a magyarság az Árpád-kor óta folytatta az aranybányászkodást. Nagy Lajos király 1357-ben bányavárosi jogokkal ruházta fel. Írott forrásokban először a 14. században feltűnő, de korábbi építésű, ma is fennálló plébániatemplomát ma a görögkeleti románság használja. A reformáció idején a város protestánssá (lutheránussá ill. reformátussá) vált, a katolikusok csak 1722-ben tértek vissza ide. Ma is álló templomukat 1753-ban építették föl. Ennek hajója a 19. sz. elején olyannyira romossá vált, hogy el kellett bontani és újjá építeni. A szabadságharc idején, 1849. október 23-24-én a katonai védelem nélkül maradt városra törő román martalóccsapatok feldúlták és elpusztították a települést, lakosságának jelentős részét pedig bestiális módon meggyilkolták. Ekkor a templom is leégett, melyet a hatalmas vérveszteséget elszenvedett városi gyülekezet csak két év múlva tudott helyreállítani.

Az egyszerű, világos szerkezetű, keletelt templom nyugati homlokzata előtt áll a karcsú, barokkos sisakkal fedett torony. Ennek aljában nyílik a kosáríves, kőkeretes főbejárat kapuja. A hajó és a kosáríves záródású szentély nyeregtetős, cseréppel fedett. A szentély északi oldalához sekrestye csatlakozik. A csehsüveg boltozatos templomtér nyugati végében két pillérre támaszkodó, boltozott orgonakarzat épült.

Erdőfalva vára (12.327 km)
Barlangvár (13.672 km)