Nepomuki Szent János plébániatemplom

Armatei Române 14. szám.
Rövid leírás:
1775-ben báró Patachich Ádám építtetett egy kápolnát. Ennek a helyére épült 1810-ben a mai templom, Miklóssy Ferenc váradi püspök segédletével, klasszicizáló barokk stílusban. 1814-ben áldotta meg Tokody István kanonok, székesegyházi főesperes Nepomuki Szent János tiszteletére. A második világháborúban teljesen kiégett. 1968-ban teljes belső, 1979-ben külső felújítás történt.
Utcasorban, egyedül álló, egyhajós, kontyolt nyeregtetős templom, a délkeleti homlokzatból rizalitszerűen kilépő toronnyal. Torony alatti bejárata keretelt, egyenes lezárású. Fölötte keretelt, szegmensíves ablak látszik, kötényes könyöklőpárkánnyal és egyenes szemöldökkel. Két oldalt falfülke található Jézus és Mária szobrával. A sarkok armírozásszerű vonalas díszítésűek. A hajó koronázópárkánya ráfut a homlokzatra és a toronyra is. Fölötte timpanon látható. A következő emelet tükrében kerek világítóablak áll, amelyet egy párkány követ. A felső emelet félköríves záródású ablakai kereteltek, kötényes könyöklőpárkánnyal és egyenes szemöldökkel. Karcsú, barokk toronysisakjának lanternáit koszorú övezi. Alatta barokk óraíves párkány óraszámlappal. A főhomlokzat egy íves, négyzetesen végződő attikával kapcsolódik a toronyhoz, végein egy-egy keresztet tartó gömböcskével.
A hajó lizénás-tükrös díszítésű. A tükrökben szalagkeretelt félköríves ablakok állnak kötényes könyöklőpárkánnyal és szegmensíves szemöldökkel. Szentélye félköríves záródású, két ablakkal. A szentély délnyugati oldalához sekrestye kapcsolódik.
A hajó hevederívekkel tagolt dongaboltozatos. A hevederívek nagyon széles falpillérekre támaszkodnak. Boltíves oszlopokon nyugvó délkeleti karzata szintén boltíves. A három-három boltívet záróköves szemöldök szegélyezi. Az itt látható orgonája nem működik. A hajót két méter magas lambéria borítja. Egyszerű főoltárát fából készült tabernákulum díszíti. A templom előtt feszület áll.

2013-06-30 15:47:44

2018.04.14 12:35 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 46,433' E 21° 55,718' - egyéb

A tetőszerkezetet renoválták, és a cserepeket újra cserélték, jó állapotban van, a plébániával együtt. Belül csak a rácsig jutottunk, a vörös márvány szenteltvíztartók még megvannak a bejáratnál a főbejárat fa kapuja új, de a zárszerkezet a nagy kulccsal a régi. Előtte a kereszt frissen meszelve.

Városi iskola (0.304 km)
Cenc-ház (0.499 km)