Nepomuki Szent János-kápolna

Kápolna
Str. Curtea Corvinestilor
Rövid leírás:
A Vajdahunyad várához négy hatalmas kőpillérre támaszkodó fahíd vezet át a Zalasd-patak által kivájt mély és széles árkon. A vár bejáratával szemben állva a fahíd jobb oldalán láthatjuk a kis, eredetileg nyitott - ma igénytelenül beüvegezett - kápolnát a névadó szent szobrával.

A barokk megfogalmazású, kőből faragott, felületén festett alkotás nem életnagyságú, arányosan kisebb. Hagyományos ikonográfia szerint, felemelt kezeiben tartott feszületet tartó, papi ornátusban ábrázolt Nepomuki Szent János szobor.

Közép-Európa egyik legismertebb szentje, számos településen állítottak szobrot tiszteletére. Ezek különösen folyóvizeknél, hidaknál állnak, mivel ő az úton és vízen járók védelmezője.
ngabi
2014-08-22 21:07:19

2014.08.17 09:30 ngabi állapot: 4 - koordináta: N 45° 44,995' E 22° 53,260' - egyéb

A kápolna kissé elhanyagolt: az alsó részén a kövek kilátszanak a vakolat alól. A szobor mögötti részen is látszik a beázás nyoma, salétromos, térképes. A szobor állaga jó.

Tájház (9.024 km)
Városi színház (14.791 km)