Nepomuki Szent János kápolna

A kép forrása: Kasanicky / Panoramio
Kápolna
Fő tér (ma: Námestie baníkov) közepén, a Diák templomtól északkeletre.
Rövid leírás:
A nagy múltú bányavárost a 13. században ide érkező, a környék érceit kitermelő, német ajkú bányász telepesek alapították. A település templomai, legfontosabb középületei, legtehetősebb polgárainak házai a középkori eredetű, téglalap alaprajzú fő téren, ill. az ebből nyíló utcákban épültek fel.

A Fő tér közepén, a Várostorony és a Diák-templom szomszédságában álló, középkori eredetű üzletsor a 18. század második felében, északon apró kápolnával bővült. A félig nyitott, két oldalt pilaszterrel díszített, boltozott, északra néző kápolnában helyezték el Nepomuki Szent János kőből faragott, életnagyságú rokokó kőszobrát. A kis podeszten álló szentet a hagyományos módon, papi ünneplő öltözékben ábrázolták. Két kezében pálmaágat és keresztet tart. A szobor lehajtott feje fölött hagyományos, fémből készült glória látható, ezúttal csak négy csillaggal. A szent lábánál, a talapzat párkányán, két oldalon egy-egy ülő helyzetű angyal szobra látható, a baloldali ujjával a száján a gyónás titkának védnökét szimbolizálja, a jobb oldali pedig egy gipszmásolat.

A leíráshoz felhasználtuk a Projekt R13 - www.retep.sk anyagát.

Nagyon szépen gondozott nyitott kápolna, szoborral