Nepomuki Szent János kápolna

Kápolna
Kirchenplatz 1
Rövid leírás:
A település nevét arról a fűzfákkal benőtt területről kapta, amely a honfoglalás idején a gyepüvonal része volt. Magát a települést 1221-ben említik először. A középkorban a vörösvári uradalom része volt. Az Erdődy család 1499-től birtokolta.

A Nepomuki Szent János kápolnát és harangtornyot a város patakjától nem túl messze, a falu központjában állították fel. A védőszentül választott, a 14. században élt, cseh áldozópapot IV. Vencel cseh király a Morava folyóba folyttatta, mivel ő nem volt hajlandó elárulni a féltékeny királynak a királyné gyónásának tartalmát. Ettől kezdve a hidak, folyóvizek, az árvíz elleni védelem és a gyónási titok védőszentjeként tisztelték.

A kápolna 19. században épült klasszicista stílusban. A nyitott kápolna oromzatát hat, kerek oszlop tartja, a timpanonon sugárnyalábok között egy szem, a mindent látó, Mindenható Isten jelképe látható. A kápolna keleti végén található az egyszerű, gúlasisakos harangtorony, tetején a kereszttel.
A kápolnában az oszlopok között áll egy, a 18. század 2. felében készült Nepomuki Szent János szobor. A festett, közel életnagyságú alkotás a szentet klasszikus pózban, áldozópapi ruhában, karján feszületet tartva ábrázolja.