Népiskola és óvoda

Cím:
Siget in der Wart 2. (A faluban egységes az épületszámozás, nem indul újra utcánként.) A fő téren, az evangélikus templomtól É-ra álló, az utcával párhuzamosan álló épület.
Őrisziget közigazgatásilag ma Vasvörösvárhoz (Rotenturm) tartozik.
Rövid leírás:
A Szék-patak partján található Őrisziget település a legkisebb őrségi település. Lakói szabad határvédők voltak, akiket a honfoglalás után telepítettek ide. Az első okleveles említés csupán 1352-ből való.
Az épület a falu központjában, az evangélikus templom tőszomszédságában, 1834-36 között, eredetileg is iskolának épült. Jellegzetes klasszicista stílusú, földszintes épület. Főhomlokzatának középtengelyében található az előreugró, oszlopos, timpanonos bejárat.
Az épületben ma magyar és német nyelvű óvoda és iskola is működik, jól példázva azt, hogy a kistelepüléseken is érdemes fenntartani ezeket az intézményeket, legfeljebb helykihasználás céljából egy épületbe telepítve azokat…