Népi házak sora

A falu déli részén, a fő utca északi oldalán.
Rövid leírás:
Az egykori Bars vármegyéhez tartozó, Körmöcbánya közelében álló Karvaly középkori eredetű falu. Évszázadokon át az esztergomi érsekség birtokolta, majd a 18. száazd végétől a besztercebányai püspökség birtoka lett. Az itt élők egykor - több környékbeli falutól eltérően - nem bányászkodással, hanem földműveléssel foglalkoztak. Lakosai ma szlovákok.

A tipikusan egyutcás, helyvidéki település 18-19. századi népi építészeti hagyatékából a számos bontás és átépítés ellenére is még jónéhány szép példányt találhatunk meg ma is. Ezek közül is kiemelkedik a falu déli részén egymás szonszédságában megmaradt, öt-hat lakóházból álló épületegyüttes. A szalagtelkeken, fűrészfogas beépítésben álló házak mindegyike kőből épült, földszintes, egymenetes lakóház. Nyereg tetejüket deszkaoromzat zárja, utcai homlokzatuk fölött kis vízvető tetővel. A házak legjellegzetesebb jegyei az utcai homlokzatok apró, kőkeretes ablakai. A házak egyike alápincézett, itt a terepviszonyokat kihasználva az elől allig földbe süllyesztett pince bejárata is az utcai homlokzat tengelyében nyílik.

A fotók forrása: Google Earth

Alsó kapu (8.153 km)