Neológ zsinagóga

Zsinagóga
A Ferenc József (ma: Horea) utca nyugati oldalán
Rövid leírás:
Az Erdély központjának, \"fővárosának\" számító Kolozsvárra a zsidók 1848-ig nem telepedhettek be, de ez után gyorsan gyarapodott városi közösségük olyannyira, hogy a század fordulóig több zsinagógát is emeltek.

A hazai zsidóság felekezetekre szakadásának időszakában a kolozsvári neológ hitközség 1881-ben önállósult. A hagyományos, keleties építészeti díszítő elemeket felhasználó nagyzsinagógájuk 1887-re épült fel a belvárost a vasútállomással összekötő utcában, Kolozsvár akkor legdinamikusabban fejlődő városrészeinek egyikében.

A Hagner Izidor építész tervei alapján felépült, az utca vonalára merőleges tengelyű, téglalap alaprajzú, két szintes, nyeregtetős, fémlemezzel fedett épület fő homlokzata a keleti. Ennek középtengelyében a főbejáratnak is helyet adó rizalit ugrik előre, melynek sarkait a tetőzet fölé emelkedő két, hatalmas hagymakupola hangsúlyozza ki. A gazdag pártadíszektől is roskadozó utcai attikafalból az épület sarkain két további, némileg kisebb hagymakupola is kiemelkedik. Az épületen belüli nagy, egylégterű templomtér két oldalán karzatokat alakítottak ki, ahol a szertartások alatt a nők foglalhattak helyet. Megőrződött a zsinagóga eredeti fa berendezéseinek többsége is.

Az épületet a román náci Vasgárda osztagai 1927-ben feldúlták, majd a második világháború Kolozsvárt érő bombázásaiban is megsérült. A zsidó közösség döntő többsége a világháborúban elpusztult, vagy kivándorolt, így ma alig pár százan maradtak a városban.

A neológ zsinagóga ma nem szolgál istentiszteleti helyként. \"Deportáltak Temploma\" néven az Észak-Erdélyben megölt vagy innen elhurcolt zsidóság emlékhelye működik itt, a szépen felújított épületben.