Nemzeti Színház

Strada Alba Iulia 2
Rövid leírás:
1872 és 1875 között épült fel az új színházépület Ferdinand Fellner és Hermann Helmer osztrák műépítészek bécsi irodájának tervei alapján, akik Európában összesen 48 színházépületet terveztek. A Ferenc József Színháznak nevezett épület a historizmus szellemében neoreneszánsz stílusban épült fel, emeleti hármas loggiával a főhomlokzat középrizalitján, a földszinten hármas bejárattal, amelyekhez néhány lépcsőn lehetett feljutni. A színház épületében helyet kapott bál- és hangversenyterem, szálloda, kávéház, étterem is.
A színpadot a német és magyar társulat használta közösen, majd 1885-től állandó magyar társulata lett.
Bár nagy hangsúlyt helyeztek az állandó problémát jelentő gyakori színházi tüzek megakadályozására, nem sokkal felépülte után a temesvári színházban is komoly károkat okozott a tűz, amelyeket a tervezőpáros tervei alapján javítottak ki.
Az épület 1920-ban ismét leégett, azonban csak 1928-ban építették újjá. A felújítást Marcu Duiliu tervei alapján végezték, amellyel kicserélődött belső berendezése, illetve az eredetileg klasszicista épület külső megjelenése teljesen átalakult, homlokzata elvesztette korábbi kialakítását.
Jelenleg a román, német és magyar színtársulat közösen használja az épületet.

A homlokzati takaró kövek egyike -másika lelazult szerintem veszélyes.