Nemzeti Egyesülés Múzeuma

Mihai Viteazul utca 12
Egyéb adat:
A székesegyház közelében, a vár központi helyén áll a múzeum épülete. A Babilon és a tiszti kaszinó épületeiben kapott helyet a Nemzeti Egyesülés Múzeuma, amelyet az 1887-ben alakult alsó-fehérmegyei Történelmi, Régészeti és Természettudományi Egyesület alapított 1888-ban. A múzeum 1958-ban kapta meg a tiszti kaszinót, majd 1967-ben a Babilon épületét.
Rövid leírás:
A Babilon kétemeletes, sarkain kis bástyával díszített erődítmény benyomását keltő épületét tiszti lakások számára építették 1851 és 1853 között. Az eklektikus stílusú épület nevét impozáns méreteiről kapta.
Vele szemben épült 1898 és 1900 között már szecessziós stílusban a tisztek szabadidejének eltöltésére a tiszti kaszinó épületét. 1918. december 1-jén itt olvasták fel Románia és Erdély egyesülését kimondó dokumentumot, amelynek eseményét az Egyesülés Termében egy francia festő, Pierre Bellet meg is örökített falképeken.
A múzeum gyűjteményében az őskortól kezdődően több mint 160 ezer tárgyat őriz.