Megújulásunk támogatója:  

Nakó-kastély

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 4,267'
Hosszúság (lon):
E 20° 37,568'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
TM-II-m-A-06287
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Str. Republicii 14
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A település központjában álló egykori Nakó-kastély ma a város egyik emblematikus műemléke. A macedo-román származású, állatkereskedelemmel foglalkozó Nakó-család a 18. század utolsó évtizedeiben Szerbiából költözött Bécsbe, majd vagyonuknak köszönhetően 1781-ben megszerezték a nagyszentmiklósi kincstári uradalmat, 1784-ben pedig nemesi kiváltságot nyertek II. Józseftől. A dinasztialapító Nakó Károly fia, Sándor 1813-ban kapta meg a grófi címet. Az eredetileg görög-keleti felekezetű család a 19. század első felében elmagyarosodott és katolizált. Nevükhöz fűződik a település római-katolikus templomának és kórházának építése, valamint annak a mezőgazdasági iskolának az alapítása, amelyet Bartók Béla nagyapja és édesapja is vezetett.
A Nakó-család birtokvásárlása idején a mai kastély helyén csak egy szerény udvarház volt, amelyhez iroda és tiszttartói lakás tartozott. Nakó Kálmán gróf először 1864-ban építtetett egy két szintes, monumentális méretű kastélyt, amely 1892-ben, egy gyökeres átalakítást követően nyerte el mai formáját. Az épülettömb közepéből kiemelkedő bástyaszerű torony az amúgy eklektikus stílusú épület középkorias, historizáló hangulatát erősíti. Déli fekvésű főbejárata árkádos kialakítású, a keleti, parkra néző oldalát nagy, nyílt terasz övezi.
Az épületben hajdan őrzött felbecsülhetetlen képző- és iparművészeti értékek emlékét már csak az emeleti szint helyenként megmaradt kőpadlója és néhány terem faragott márvány kandalló őrzi. A második világháborút követően az épületben volt már hadianyagraktár, traktorista iskola, Bartók Béla emlékmúzeum és úttörőház. Jelenleg a város művelődési otthonaként funkcionál.

Tácsi László, A Nakó család és nagyszentmiklósi kastélyuk. In: A műemlékvédelem fölöttébb szükséges voltáról (Szerk. Dukrét Géza), Nagyvárad 2003.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2013-02-19 22:55:13
 
 

Állapotjelentések

2018.11.04 13:49 Emese62 állapot: 5 - egyéb

Frissen festve remek állapotban van.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.