Nagyváradi Egyetem épületegyüttese (egykori Csendőrség)

Strada Armata Română 5.
Rövid leírás:
Vágó József (1877-1947) tervező által készített tervek alapján Incze Lajos kivitelező által valósultak meg az épületek. Az egykori Csendőségi Iskola az utolsó, legnagyobb szabású és legkorszerűbb műve Vágó Józsefnek. A trapéz alakú telken 1912-ben indultak meg az építkezések. Az épületegyüttesben tizenkét pavilon, négy főépület, két kapuépület, két nagy kaszárnyaépület a csendőrtanoncok szállásának, fürdő, betegszállás, orvosi rendelő, míg a parkban villaszerűen kialakított épületek sorában a parancsnokság, étkezde, fodrászat és négy altiszti villa épült.

Az épületeket 1913-ban adták át. A Csendőr Iskola 1922 és 1933 között az egyik legnevesebb intézmény volt.
Tervezője Vágó István szabadon gondolkodhatott és alkothatott a tervezés során, miután nem kellett alkalmazkodnia a belvárosi telekkörülmények szabta korlátokhoz. Stílusában a váradi Moskovits-palotával, a Darvas-házzal rokonítható, a bécsi szecesszió mértanias irányzatához tartozik. A terv korszerűségét térszervezési koncepciója adja, az ahogy az egyes épülettömbök, homlokzatok kiképzésre kerültek. Leendő funkciójához igazodva, homlokzatai egyszerűek, díszítőelem nélküliek. Sokkal inkább síkszerűek és csak a nyílások és falazatok viszonya által kirajzolódó mértani játék ad esztétikai értéket az épületeknek. Az egyszerű homlokzatok, a magas tetőidomok, tetődíszek ugyanakkor az erdélyi népi építészetet és Lechner Ödön stílusát is megidézik. Különös gonddal lettek megtervezve a kapuk, az öntöttvas elemek, korlátok, padlók, színesmázas tetőcserepek és oromdíszek és bejáratok egyaránt.