Nagygérce vára

A falutól északkeletre emelkedő domb tetején
Rövid leírás:
Az Avas-hegység nyugati lábánál elterülő Nagygérce (Gherţa Mare) falu határában állt hajdan Gérce vára. Ez a vidék az Árpádok korában Terebeshez tartozott, amelyet 1250-től Ákos nb. Ernye birtokolt. A várat valamelyik utóda építhette. Ákos nb. István fiaitól 1315-ben I. Károly kobozta el az erősséget és Jánki Tamás ugocsai ispánnak adta. A várat először 1341-ben említik romként, amikor I. Károly cserével megszerezte Tamás fiától, Miklóstól, tervbe vette helyreállítását és Bátori János szatmári ispán kezére bízta. Nagy Lajos az uradalmat még 1360 előtt visszajuttatta a Jánki családnak, melynek vára 1393-ban már rom.

Ha a Nagygérce falu keleti szélén lévő mezőre állunk, tőlünk északra két jellegzetes hegycsúcs emelkedik: balra a 415 méter magas Ki-Várhegy, tőle keletre az ettől némileg magasabb Nagy-Várhegy. Gérce várát a Kis-Várhegy tetején találjuk, ahová az említett mezőről 1 órás kapaszkodással jutunk fel, jelzetlen ösvényeken. A Kis-Várhegy sziklás hegycsúcsán lévő magassági pont körül helyezkedett el a vár, melynek helyén, a felszínen falmaradványokat már nem látni, az egykori erősségnek csak csekély nyomai fedezhetők fel. A vár kb. 25x15 méteres belső területtel rendelkezett. A rendkívül meredek északi oldal kivételével mesterséges árok vette körbe. A nyugati oldalon az árok külső szélén jól látható az a mesterséges sánc, amely ebből az irányból védte a várat.

Tájház (4.374 km)
Tamásvár (8.004 km)