Nagyboldogasszony plébániatemplom

Hlavná ulica (Fő utca)
Rövid leírás:
Tornán már a 10-11. században királyi udvarház állott, mint a környező, hatalmas királyi erdőbirtok központja. A kezdetben falusias települést 1409-ben már mezővárosként említik. Magyarország egyik legkisebb, azonos nevű megyéjének székhelye 1881-ig.
Egészen a település belterületének északnyugati peremén, már legelőtől körülvéve álló, tömör kerítőfallal övezett, egyhajós gótikus templom, a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel és egyszerű nyugati toronnyal. A ma látható épület a 14. századból származik, 15. és 16. századi bővítményekkel. Legrégebbi része valószínűleg a szentély, melyben feltehetően a templom építtetőjének, Tornai Jánosnak 1356-ból származó, fekete márvány sírköve látható. Ugyanitt találjuk Keglevich József klasszicista síremlékét 1792-ből. A főhajóhoz északról oldalkápolna („mellékhajó”) csatlakozik. A templomban néhány éve igen magas színvonalú gótikus freskók kerültek elő.
Az írott forrásokban először a 13. században feltűnő templom eredeti patrocíniuma Szent Egyed volt. A 14. századtól egészen biztosan a tornai főesperesség központja az épület. Mai Nagyboldogasszony címe először csak a 19. században tűnik fel.

A templom oldalán néhány helyen leázások nyomai láthatók.