Megújulásunk támogatója:  

Nagyboldogasszony plébániatemplom

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 21,860'
Hosszúság (lon):
E 23° 3,016'
A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Templom
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A település központjában, egy utcában épült 3 templom közül a középső, legkisebb.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Erdélyi-szigethegységben, a Mócvidéken található zömében román lakosságú falu első írott említése kései, a 16. századból származik. A római katolikus egyházközséget 1779-ben szervezték meg a német erdőmunkások számára. Az 1800-as évektől már magyar ajkú plébánosai voltak, s e század második felére az egyházközség is főként itt dolgozó székelyekből állott.

A templom a 19. században épült klasszicista stílusban. Egy hajós, egyenes szentélyzáródású, kelet-nyugat tengelyű, egyszerű templom. Tornya a nyugati homlokzatot uralja, a toronyindításnál timpanon található, amelyhez két pilaszter csatlakozik. Ezek között található a templom bejárata..
A hajó és a szentély síkmennyezetesek. A hajóban két, a szentélyben egy nagyméretű, félköríves ablak van. A hajó nyugati oldalára épített, viszonylag zárt karzat került. A szentélyhez északról négyzet alaprajzú sekrestye csatlakozik. A főoltárkép Szűz Máriát ábrázolja karjában a Kisded Jézussal.

Az épület leírása Istvánfi Gyula – Veöreös András: Erdélyi római katolikus templomok. Veszendő templomaink II., Budapest, 2002. alapján készült. A 2000. évben készült felméréskor a templomhoz tartozó gyülekezet már csak 9 főből állt.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-04 01:35:55
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.