Nagyboldogasszony plébániatemplom

A település déli, karcfalvi részének főutcáján
Rövid leírás:
A falu Csíkszeredától 23 km-re északra, a Madicsa és a Székászó-patak Oltba torkolásánál fekszik. Korábban járási székhely, mely Csíkjenőfalvával, Csíkdánfalvával és Csíkmadarassal együtt alkotta a Csíknagyboldogasszony községet. Nagyboldogasszonyként szerepelt a falu egyháza az 1332. évi pápai tizedjegyzékben először, 1334-ben a ma is Karcfalvához tartozó Jenőfalva szerepelt a tized lajstromban. János Zsigmond egy 1566. évi adománylevelében Karchijfalwa néven nevezték.

A falu és szomszédos Csíkjenőfalva közös vártemploma a két település találkozásánál, a Madicsa hegy keleti kiszögellésénél, meredek, sziklás hegyfokon áll. A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templomot a 15. század derekán építették, egy a templomban található évszámos kőfaragvány alapján 1444 (vitatott) körül. A nyolcszög öt oldalával záródó, bordás, keresztboltozatos szentélyben lévő szentségház a Historia Domus szerint 1478-ban készült. Valószínűleg a templom építésével együtt, vagy azt követően a 16. század legelejéig megépült az eredetileg zömök, háromszintes kaputorony, s a magas, erős, ovális alakú várfal. A torony bejáratának védelmére, kicsiny, támpillérekkel megtámasztott, íves védőfalat is építettek.

sebijo