Nagyboldogasszony plébániatemplom

(Trandafirilor) utcája, 65. szám
Rövid leírás:
A klasszicista stílusban épült bihari római katolikus templomot Nagyboldogasszony tiszteletére szentelték fel 1826-ban. A Nagyváradtól 14 kilométernyire fekvő település egyháza igen régi, Szent István király alapított itt püspökséget még Szent Imre herceg 1030-ban bekövetkezett halála előtt. E település volt a bihari hercegség központja, Bihar megyének is névadója a Nagyvárad-Szatmárnémeti főút mentén fekvő nagyközség.

Az egyhajós, északi homlokzati tornyos római katolikus istenháza déli szentélyzáródású, és kontyolt nyeregtetőt kapott. A torony alatti főbejárat szegmensíves záródású, a koronázópárkány fölött timpanon található. A torony és az oldalhomlokzatok is lizénás-tükrös tagolásúak, az ablakok pedig félköríves záródásúak, záróköves kereteléssel, könyöklőpárkánnyal és szegmensíves szemöldökkel. A torony második emeletének széleit ion fejezetes pilaszterek díszítik, a toronysisak alatt pedig barokkos óraíves párkány húzódik. A főhomlokzaton két vakablak is található.

A templomhajó boltozatát hevederívek tagolják. Oltárképe és hatregiszteres orgonája 1830-ból származik, Mária szobrát Tirolból hozták 1912-ben. A templom kertjében Szent István egész alakos szobra áll.

Meglehetősen jó állapotban van, csak néhol kezd a külső falon lepattogzani a festék.