Nagy Kaszinó

Fő utca (ma: Hlavná) 76. szám

A fő utca nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, két emeletes, fémlemez fedésű ház 1903-ban épült fel, szecessziós stílusban, Répaszky Gyula építész terveinek megfelelően. Az igen látványos, öttengelyes, plasztikus vakolatdíszektől roskadozó főhomlokzatra jellemzőek az óriási üvegfelületű ablakok, amelyek a mögöttük lévő nagy közösségi terek nappali megvilágítását szolgálják.

E ház helyén egykor két, a középkorban épült polgárház állott, melynek egyikét hajdan Bocskai István is tulajdonolta. Ugyanitt 1630-tól Arany Csillag néven ismert városi vendéglő állt, amelyben II. József is megszállt hajdan. 1876-ban e házban nyílt meg a kassai múzeum első gyűjteményes kiállítása.

A házban ma az Állami Színház Kis-szinpada kapott helyet. Földszinti portálját is ennek megfelelően alakították át.