Motesiczky-palota

A kép forrása: reality.etrend.sk
Városi palota
Andrássy (ma: Gorkij) utca 5., túloldala Lőrinckapu (ma: Laurianska) u. 8.
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati határszélén épült, nagy múltú Pozsonyt a középkorban zömmel német, kisebb részben magyar polgárok lakták. A korábban nem különösebben kiemelkedő város akkor szerzett országos jelentőséget, amikor a 16. század közepén a törökök elfoglalták az ország korábbi központját. Ekkor helyezték a biztonságosabb - és Bécshez, a Habsburg-házi magyar királyok valódi székhelyéhez közeli - Pozsonyba a legfőbb kormányszerveket, itt működött az országgyűlés, itt koronázták a királyokat. Ezzel a város az ország egyik fontos gazdasági, kulturális, vallási és oktatási központjává vált. A fallal körülvett óvárosban, különösen a béke beköszöntével, a 18. században számos Habsburg-párti magyar főúr és egyházi főméltóság építtetett látványos, státusszimbólumnak számító, emeletes, barokk, vagy klasszicista palotát - a leggazdagabbak akár többet is.

Ezek egyike, a pozsonyi Belvárost egykor körülölelő, középkori eredetű, mára lebontott városfal előtti árok helyén épült Motesiczky-palota. E helyen állt a középkori-koraújkori város egyik legismertebb szálláshelye, a Vademberhez címzett fogadó. Az országgyűlések, királykoronázások alkalmával e fogadóban szálltak meg a legismertebb, legnevesebb vendégek. Később itt lakott Mikoviny Sámuel (1698-1750) magyar matematikus, mérnök, a magyar térképészet megteremtője, aki életének több szakaszában is kötődött Pozsonyhoz. Először az evangélikus gimnázium kisdiákjaként élt a városban. Második pozsonyi időszakában a már befutott, zseniális mérnököt 1725-től Pozsony vármegye főmérnökként alkalmazta.

A mai palotát 1840-ben építtette a báró Motesiczky-család klasszicista stílusban, melybe neoreneszánsz elemek is keveredtek. A nagy méretű, két utcára néző homlokzattal is rendelkező ház déli, eredetileg négyszintes főhomlokzatát a szigorú szimmetria uralja. Rusztikázott felületű földszintjének tengelyében nyílik a félkörös záródású főkapu, melyen keresztül a boltozott kocsiáthajtóba, tovább pedig a négyszögű, zárt belső udvarra juthatunk. A homlokzat középső részét a konzolokon nyugvó, első emeleti erkély, illetve a főpárkány fölé emelkedő, hatalmas, háromszögű timpanon uralja. Ennek mezejében a legutóbbi felújításkor modern, színes üvegből készült plasztikát helyeztek el.

Az épület egyik történelmi nevezetessége, hogy első emeletén működött a pozsonyi kaszinó, ahol a magyar főnemesség és arisztokrácia legkiválóbb tagjai is rendszeresen megfordultak.

Az épület az 1. világháborút követően fokozatos pusztulásnak indult, mely folyamat tovább tartott az 1945-öt követő, szocializmus időszakában. Végül a közelmúltban, 2008-2010. között luxus igénnyel felújították és a meglévő négy szintet felfelé több emelettel bővítették Bořek Šípek cseh sztárépítész tervei szerint. Az így létrejött, 22 luxus apartmant magába foglaló ház az egész Közép-Európában ritkának mondható, ötcsillagos besorolást nyerte el.

A leírás a sk.wikipedia.org segítségével készült.

Ganymedes-kút (0.105 km)