Moskovits-palota I.

Városi palota
Traian park 2. sz. (Mihai Eminescu és Republicii utcák sarkán)
Egyéb adat:
Nagyvárad egyik érdekes, szecessziós stílusú épülete Moskovits Miksa mérnök által 1904 és 1905 között építtetett palota. Egyediségét adja, hogy ennél az épületnél használtak először Váradon vasbeton elemeket, ún. Hennebique-lapokat az alapozáshoz. Emellett az egyik legkiemelkedőbb szecessziós épület, amelynek mintaképe Paul Constantin, a szecesszió müncheni, ún. Lilienstilnek nevezett irányzat.
Rövid leírás:
Az épület Nagyvárad egyik legfrekventáltabb helyén, a város legfontosabb kereskedelmi útvonala mentén helyezkedik el. A háromszintes saroképület két homlokzata a Republicii utca és a Traian Park felé néz. Mindkét oldalt gazdagon díszített, legjellemzőbb eleme a saroktorony hengeres kialakítása. A homlokzatok zárt és nyitott erkélyek váltakozására épül, amelyeken a kovácsoltvas erkélymellvédeket leveles, virágos rács díszíti, akárcsak a palota vaskapuját, a lépcsőházat, vagy a folyosómellvédeket. A saroktengely attikával koronázott fülkéjében szimbolikus ornamentika kapott helyet. A fülkébe mélyített ablaknyílást két fa fogja közre, amelyeknek fent összeér a lombozata. Az ablak fölött egy női maszk jelenik meg, egyik oldalán körzővel, vonalzóval és derékszöggel, másik oldalán Merkúr pálcája, egy kézfej és egy üllő látható.
A homlokzatok gazdag ornamentikája a növényi és állatvilágból ered, amelyek stukkódíszek, maszkok formájában díszítik az épületet. Főleg a harmadik szinten teljesednek ki, ahol az ablakok köténydíszét két kacskaringós szárú virág fogja közre. A második emeleten a tükrökben fiait tápláló hattyúk jelennek meg.

Apolló palota (0.029 km)
Stern-palota (0.044 km)