Monte Móry

Móryho utca, az Új-Csorbai-tótól nyugatra lévő domb tetején
Rövid leírás:
A 19. század utolsó negyede a Magas-Tátra modern magashegységi üdülőként való kiépítésének úttörő időszaka volt. Ahogyan a hazai polgárság körében tömegesen terjedt a gyógyhelyek, fürdő- és kirándulóhelyek, hegyvidéki üdülőtelepek látogatásának divatja, úgy jelentkezett egyre nagyobb igény ilyen helyszínek itthoni létrehozására. Sorra alakultak a különféle turisztikai egyesületek, szakosztályok, ezek között is kiemelkedett a Magyarországi Kárpát Egyesület, számos területi csoporttal. A Magas-Tátra déli lejtői alatt egyre-másra épültek az üdülőtelepek, hotelek, turistaházak, éttermek, fejlődött a turisták kiszolgálását célzó közlekedés, szolgáltató ágazat.

Ezek sorába tartozott a Móry Károly építész (1845-1921) által létrehozott üdülőtelep is. A híres Csorba-tótól délkeletre, mintegy 500 méterre, a völgy teknőjének kimélyítésével és a víz visszatartásával új állóvizet hoztak létre, az Új-Csorbai-tavat. Ennek partján építette fel Móry a saját magáról elnevezett Móry Szállót, amit haláláig maga vezetett. A hotelt 1921 után az alapító unokaöccse, Móry János örökölte és fejlesztette tovább, többek közt 1931-ben és 1936-ban újabb panziók létrehozásával.

Móry János az 1920-30-as években építtette fel a szállodája fölötti dombra kilátóját. Azon túl, hogy a kilátóból leírhatatlanul csodás kilátás nyílott az egész Magas-Tátrára, ill. a közeli tavakra, az építménynek praktikus funkciója is volt. Móry neves zeneszerző volt, akit "tátrai Schubertnek" is neveztek. A kilátó tetejére szerelt rádióantenna segítségével foghatták a kassai rádió komolyzenei adásait, amelyek így a zeneszerző szalonjában szólhattak, ahol komoly társadalmi élet zajlott ekkor. Innen nyerte a torony a "Monte Móry Rádió" elnevezést.

A torony és az üdülőtelep sorsa 1945-ben gyökeres fordulatot vett. A szállodakomplexumot a csehszlovák hatalom államosította a magyar származású zeneszerzőtől, Mórynak távoznia kellett innen. Ő iglói zenetanárként vészelhette át a következő évtizedeket. A szállót végül lebontották, helyére szocreál szállodamonstrum épült Baník néven.

A domb tetején, némileg elkülönülő helyen álló torony megmaradhatott, de évtizedeken keresztül semmilyen módon nem tartották karban - annak ellenére is, hogy 1963-ban műemlékké nyilvánították. A múlt század végére teljesen lepusztult, használaton kívül került, gyakorlatilag részben összeomlott. A 2010-es években a központi tornyán kívül le is bontották és az eredetihez hasonlóan újjáépítették a sokszög alaprajzú kilátó kioszk részét. A rekonstrukcióhoz egy nagyobb méretű, de a jelentős felszíni terepesés miatt mégsem nyomasztó tömegű bővítményt is csatoltak és 2018-ban kávézót nyitottak benne.

A kilátó múltjáról, megújulásáról és jelenéről gazdagon illusztrált blogon olvashatunk - sajnos, csak szlovák nyelven.

A képek forrása: www.cas.sk ill. http://monte-mory.blog.cz A leíráshoz felhasználtuk a www.magas-tatra.info adatait.

Kőhíd (10.746 km)
Grand Hotel (11.830 km)