Megújulásunk támogatója:  

Miskolczy-Ambrózy-kúria
Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 43,826'
Hosszúság (lon):
E 21° 34,586'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01135
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 2
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Illye 35A. szám
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Nagyvárad–Arad főút mentén, Nagyszalontától délnyugatra, 10 km-re fekvő település neve 1219-ben tűnik fel a Váradi Regestrumban, villa Ylye alakban. A pápai tizedjegyzékben 1332–1337 között villa Helye és Elyae néven szerepel, majd 1341-ben Ilye, 1588-tól pedig Illyeként, mai nevén szerepel. A falu neve az Illés személynév egy alakváltozata, puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Román elnevezése az elpusztult szomszédos Csömög helységről tevődött át a falura, amelynek nevét ma egy puszta őrzi.

A kúriát a 20. század elején építették, historizáló stílusban. Ma orvosi rendelő és gyógyszertár működik benne. Utcasorban álló, földszintes, \"L\" alaprajzú, nyeregtetős épület, rövid szárnyát kontyolták. Főhomlokzatát lábazatból kiinduló falpillérek tagolják, amelyek tornyocskákként, magasan kiemelkednek a falsíkból.
Közöttük egyenes lezárású ablakok láthatók, záróköves, gyámos szemöldökkel és könyöklőpárkánnyal. Két-két falpillér között, négy helyen, pártázatos oromzatok emelkednek a koronázópárkány fölé. Az ablakok fölött eresz található. Az egyik ilyen homlokzaton ablak nyílik a tetőtérbe, mellette díszes zászlótartók. A bal oldali mellékhomlokzatnál lépcső vezet az egyik bejárathoz. A jobboldali homlokzat bejárata oszlopos, kontyolt nyeregtetős teraszról nyílik, amelyre lépcső vezet. A kiugró terasz két oldalán, a homlokzatot lezáró főpárkány fölött pártázatos oromzat, szélein a felnyúló falpillérek tornyos csúcsai láthatók. Udvari homlokzatán, az L belső két szárnyának találkozásánál félköríves bástyaszerű portikusz emelkedik, hasonló pártázattal. Itt van az épület főbejárata, amelyhez széles lépcsőfeljárat vezet. Az épület bal oldalán, az utcáról díszes kapu nyílik az udvarra. A kúria kéményei és kapuja az oromzatok tornyocskáit mintázzák. A magas félköríves záródású kapu egy patkót utánoz. A téglakerítés szintén ezt a díszítést kapta.

Az adatlap Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökének segítségével készült.
Adatlapot készítette:
schlosser
Adatfelvétel ideje:
2014-02-07 13:13:46
 
 

Állapotjelentések

2017.04.22 14:00 Emese62 állapot: 4 - koordináta: N 46° 43,826' E 21° 34,586' - egyéb

Jó állapotú. de nem látogatható közintézmény, talán orvosi rendelő?

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Tisza-kastély (5.864 km)
Városháza (10.203 km)
Csonka-torony (10.363 km)
Markovits-kastély (10.970 km)