Mindenszentek római katolikus fatemplom

Forrás: dr. Korom János / wikimedia

Forrás: kazek f / Panoramio

Cintorinska ulica legvégén
2008-tól hét másik felvidéki fatemplommal együtt a Világörökség része
Rövid leírás:
Az egész Kárpát-medence legérdekesebbek közé tartozó, 14. század végi, vagy 15. századi fatemplomának keltezése tekintetében nem egységesek a források, ill. a műemléki kutatók véleménye. Eredeti, gótikus stílusú magja faragott fa gerendák összecsapolásával épült. Keletelt, nyeregtetős, zsindely fedésű épület. Közel négyzetes alaprajzú templomhajó, ehhez keletről kapcsolódó, kissé keskenyebb szentély ill. az ehhez északon csatolt sekrestye alkotja. A 17. század közepén reneszánsz stílusban építették át - valószínűleg ekkor vették körül a mai tornáccal.

Gótikus szárnyas oltárának középső képe, Pieta (fájdalmas anya, vagyis Krisztus siratása) témával a budapesti Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe került, Szent Péter és Keresztelő Szent János táblája a helyszínen maradt. A 17. század közepi berendezés része az evangélisták alakjait ábrázoló későreneszánsz szószék, valamint a lóhátról sárkánnyal küzdő Szent György képe. Mindenszentek oltára a 17. század végéről származik, kora barokk.

A templomtól nyugatra kis temető található, jobbára 19-20. századi síremlékekkel.

Ferenc-kohó (5.678 km)