Mindenszentek plébániatemplom

A Kirchengasse (= Templom u.) nagy kanyarjától NY-ra, a temetőtől É-ra, szabadon áll.
Rövid leírás:
A település első említése 1352-ből való: Nagy Lajos király adománylevelében említik „Weresuarfelde” néven. A falu 1402-ben vásártartási jogot kapott, s ekkor már említik templomát is.
A mai templom viszont „csak” 1733-ban készült el. Jellegzetesen barokk stílusú, ÉK-DNY tengellyű, egy hajós épület, ÉK-i homlokzatán toronnyal. A templom ÉNY-i oldalán találhatjuk az Erdődy család kriptájának külső bejáratát, fölötte kőből faragva a családi címerrel.
A templom belseje: a főoltárt 1966-ban átalakították, az oltárkép viszont maradt a 18. századi, barokk stílusú, Mindenszenteket ábrázoló festmény (Frederico Barocci 1600-ban festett képének másolata). A szentségtartó szintén a 18. századból származik. A jobb oldali mellékoltár Madonna-szobra carrarai márványból készült, és a kastély kápolnájából került át ide. A szószék klasszicista stílusú. Alatta látható az úgy nevezett „budapesti királykoronázási szék”, amelyen IV. Károly király térdelt királlyá koronázása alkalmával.
A torony alatt találhatjuk az épület főbejáratát. A toronyaljba belépve érdemes felnéznünk a mennyezetre, melyen 4 db kis méretű, fával bélelt és láthatóan erősen kopott lyukat találunk egymás mellett. Ezeken át vezették le régen a haranghúzó köteleket, így a harangokat innen lehetett megszólaltatni anélkül hogy a templomba bemennénk.. (Hasonló megoldást láthatunk a szomszédos Alsóőr katolikus templománál is.)
A templom körül ma is használt temető található. Közvetlenül a templom mellett számos régi síremléket találhatunk, ezek között több különösen díszes alkotás a Széchenyi család tagjainak maradványait rejti. A régi sírkövek mellett a templom két régi harangja is ki van állítva a templom bejárata előtti teresedésen.

Erdődy-kastély (0.144 km)
Öreg iskola (1.116 km)