Mindenszentek plébániatemplom

A Strada Avram Iancu utca É-i oldalán, a település központjában áll.
Rövid leírás:
Erdély minden korszakban egyik legfontosabb ütőerének számító, Kolozsvár-Várad útvonalon, a Mezőség és Kalotaszeg határán létrejött, Árpád-kori eredetű település, melynek lakossága a 13. században - neve alapján - már szászokból állt. Ma Kolozsvár legjelentősebb NY-i elővárosa, jelentős magyar ajkú lakossággal.
Ma is látható, középkori temploma egy korábbi templom helyén a 14. században épült gótikus stílusban. E jellegét máig szinte teljesen megőrizte. A a környék egyik legjelentősebb műemlékének számító, egyhajós, keletelt épület szentélye a nyolcszög három oldalával záródik. A templomot ovális alaprajzú, eredeti magasságából mára 2 m-es szintig visszabontott kerítőfal határolja, melyen a K-i és a NY-i oldalon találhatóak kapuk. A Rákóczi-szabadságharcban megsérült épületet barokk stílusban javították, egészítették ki: ekkor készült toronysisakja, hajójának NY-i karzata és új szentélyboltozása is. A templombelsőben nagy felületen középkori freskók találhatóak. Az elhanyagolt épületet 2001-ben a helyi magyar közösség - anyaországi támogatással - nagyrészt saját kezűleg, igényesen felújította.