Mindenszentek plébániatemplom

Pográny
Rövid leírás:
Mai formájában elsősorban barokk stílusú, egyhajós, nyugati oldalán toronnyal kiegészített épület. Középkori eredetéről keleti tájolása, valamint hosszú, a nyolcszög három oldalával záródó (poligonális) szentélye, s annak gótikus boltozata árulkodik.

Pográny már a 11. századi magyar történelemben is felbukkan, eredetileg királyi szőlőtermelő birtok volt, amelyekből kezdetben a közeli zoborhegyi apátság kapott birtokokat. Az akkor Pagran-nak nevezett településen I. Géza király 1075-ben adományozott birtokokat az akkor alapított garamszentbenedeki apátságnak. A mai plébániatemplom őse eredetileg a zobohegyi apátsághoz tartozó, vélhetően kisméretű kolostornak a Szent Mártonnak szentelt kápolnája lehetett. A román stílusú épületet a 14. században kibővítették és gótikus stílusban építették át, a boltozata 1400 táján készülhetett el.
A szerzetesek feltehetően a 16. században hagyták el, de erről nincs adat. 1628-ban már plébánia, ekkor bővítették nyugati irányban hajóval és toronnyal és a Mindenszenteknek szentelték. 1723-ban, majd 1795-ben ismét átépítették, a mai hajó utóbbi alkalommal készült el. Két évtizeddel később a déli oldalon sekrestyét építettek hozzá és ekkor nyerte el a mai formáját a torony. A 19. század végén került sor a szentély gótikus helyreállítására, de még a 20. században is történtek beavatkozások, a mennyezeti festmények 1957-ben készültek. A berendezés javarészt késő barokk.

Bár a bencések a török korban elhagyták az apátságot (ez nem volt hódoltsági terület, de különösen a 17. században szenvedett a betörésektől), a kolostor romjai még a 19. század elején is álltak, azokat csak 1825-ben bontották el végleg.

Petrovay R. Sándor, Hajdú László és Fehér Sándor adatai nyomán.