Mindenszentek plébániatemplom

Forrás: Denis Ondriškovič / Panoramio
A település központjában
Rövid leírás:
Jellegzetesen román stílusú alkotás, kerítőfallal övezett telken álló, keletelt tengelyű, egyhajós, nyereg tetős templom, félköríves szentéllyel és templomterének nyugati végében kegyúri karzattal. Helyben bányászott kőből: andezittufából épült a XIII. század első felében, román stílusban. Nyugati homlokzatát szép arányú, barnásszürke faragott kváderekből falazott toronypár díszíti. Ezeken alul keskeny, lőrésszerű nyílások, emeletükön két- és háromosztású ikerablakok vallanak a XIII. századi eredetre. Román kori a kőbélletes bejárat, a keskeny, félköríves záródású ablakok, az ívsoros díszítésű párkány és számos részlet a hajó északi és déli falán. Egy nagyobb méretű, gótikus ablak már a későközépkori átalakítás idejét jelzi. A templomot a XVII. században felújították, ekkor készült mai barokk boltozata, a sekrestye és a három oltár. Kőből faragott, későreneszánsz stílusú keresztelőkútja 1653-ból származik, a falon függő epitáfiumok az 1700-as évekből valók. A barokk stílusvilágát őrizték meg a szépen renovált, zsindelyhéjazatú toronysisakok.
(Forrás: A nyitradivéki kéttornyú templom -Rejtőzködő Magyarország- 2003. május 3., 39. oldal)
mikszi