Mikszáth Kálmán emlékház

Sklabiná 188, a falu D-i részén, a fő utca K-i oldalán, a temetővel szemben
Egyéb adat:
A falu hivatalos neve 1899-ig Szklabonya volt, ekkor Kürtabony lett, majt Mikszáth Kálmán írói működésénak 40. éves jubilaumán, tiszteletből Mikszáthfalvára módosították.
Rövid leírás:
Szklabonya Árpád-kori eredetű település, amely a 16-17. századi török háborúk alatt elnéptelenedett, az újratelepítése után pedig a 19. századra vegyes, szlovák-magyar lakosságúvá vált.
A magyar kultúrtörténet egére akkor került fel a település, amikor 1847. január 16-án itt született meg Mikszáth Kálmán, az egyik legnagyobb magyar regényíró és novellista. Szülőházát ugyan 1968-ban lebontották, de a ma kis emlékkiállításnak helyet adó épület, melyben Mikszáth a gyermek és ifjúkorát 1852-72 között töltötte, szerencsére ma is áll.
A földszintes, az utcára merőleges tengelyű, főhomlokzatán 2 db nagy ablakkal az útra néző, nyeregtetős, piros cserép fedésű, udvari oldalán oszlopos tornácos paraszt-polgári épületet az elmúlt években teljesen felújították. Az író itteni tartózkodására az utcai homlokzaton emléktábla, az előkertben pedig Mikszáth-szobor emlékeztet.
1978-ban a helyi önkormányzat helyrehozatta a házat és 3 helyiséges emlékkiállítást hozott létre benne. Az épület és a kiállítás 2003-ban a Szlovák Nemzeti Múzeum Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma kezelésébe került. A 2005-ben befejeződött felújítást követően nyílt meg a ma is látható „Itt élte át” című Mikszáth emlékkiállítás az író életét és munkásságát bemutatva. Mikszáth egész életét és művészetét alapvetően befolyásolták a Nógrádban, a palócok között szerzett élmények, benyomások. Szülőföldje népének, a tájnak és észjárásnak számtalan novellájában, regényében állított örök emléket.
Az író szülei (egyelőre azonosíthatatlan helyen), ill. nővére, Mariska, a házzal szemben lévő temetőben nyugszanak.

Hibátlan állapotú épület, rendben tartott környezet.