Mikes-kastély

Belterületen, a falu keleti részén
Rövid leírás:
A mai, domboldalban álló kastély magja (a pince, valamint az első két szint) a kutatások szerint a 16. században épült egy korábbi, erődített épület maradványainak helyén. Itt gyerekeskedett a 17. század végén Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc hűséges titkára, aki a török bujdosás idején is elkísérte a fejedelmet. 1867-ben a tulajdonos gróf Mikes Benedek átalakíttatta: bővítette és felújíttatta a kastélyt. Ekkor nyerte el mai képét. A kommunista diktatúra idején az államosított épületben iskola, majd elmeszociális otthon működött.

A hegyoldalhoz alkalmazkodva 2 illetve 3 szintes kastély magja a 16-17. századi rész. Ennek legreprezentatívabb része a fiókos boltozatú nagyterem, amelyben a kutatás – a mai vakolat alatt – falfestés meglétét igazolta. Az épület homlokzatának leghangsúlyosabb eleme egy beüvegezett, emeleti zárterkély.

A kastélyt körülvevő, mintegy 34 hektáros park a 18. században alakult ki: a kastély körül egykor létező francia kertet Achile Duchene tervezte. A parkot minden későbbi korban alakították. Ma a francia kertnek nyoma sincs. A parkhoz tartozó erdő mára visszahódította az egykori tájképi kertet, angolparkot. A kertben egy látványos tó is van, benne szigettel. A parkban több – egykor alárendelt, gazdasági funkciójú – épület is áll. Ezek közül kiemelkedik az ún. „Svájci lak”, ami ma, alapos felújítás után, vendégházként működik.

Ma a kastély és az államtól visszakapott birtok a nyugatra emigrált Mikesek leszármazottjaként Zabolára családjával visszaköltözött, magyarul tökéletesen beszélő Gregor Roy Chowdhury-Mikes tulajdonában van. Ő irányítja a kastély és környezete lépésről lépésre való felújítását, az épület és a park revitalizációját.

A kastélyról Sisa József így ír:
A Mikes család zabolai kastélya hosszú történetre tekinthet vissza, és többek közt mint gróf Mikó Imre szülőhelye ismert. Az ódon kastélyt gróf Mikes Benedek (1818- 1878) építtette át. A modernizálás igényén kívül alighanem családjának gyarapodása is szükségessé tette a bővítést: első feleségétől született két gyermekét ugyanis második nejétől a ’60-as évtizedben további négy követte, majd pár év múlva még kettő. Az átépítés tényét Orbán Balázs már 1869-ben rögzítette; a körülményeken kívül az egyszerű neoreneszánsz nyíláskeretelések is az 1860-as évekre valószínűsítik az építést.

A kastély régi formájában mintegy foglalata volt a székelyföldi úri lakoknak: masszív, egyemeletes tömegét emeletes, árkádos bejáati tornác egészítette ki, a falakra magas, hegyes tetőzet borult. Az átépítés részlegesen tiszteletben tartotta az épület formáit. A főtömb szintnövekedését manzárdtetőbe rejtették, a középtornácra pedig olyan további emelet került, amelyiknek minhárom oldalán a háromíves árkád megismétli az emeleti rész eredeti nyílásrendszerét. A megmagasított tornácot azonban külön manzárdtetővel – a kor szellemét követve – gyakorlatilag toronnyá fokozták; nem véletlenül ennek főpárkányára helyezték a családi kettős címert. A főtömb tetőzetének közepén a belső lépcsőház felülvilágítójának belvedere-szerű magasítását alakították ki. A homlokzatok füles keretelése, amely az átépítés idejéből származik, hasonló néhány sepsiszentgyörgyi lakóházéhoz, ami alapján a kastély tervezésében helyi mester kezét sejtjük. Az épület mögött egykor a családi sírbolt emelkedett. A kastély előtt enyhe lejtő után hirtelen mélyül a terep; ennek aljában épült 1910 körül egy kétemeletes vendégház, melynek első emeletét híd köti össze a magasabban fekvő résszel. A kastély környékét átépítésekor rendezték: körötte hatalmas, fenyves parkot alakítottak ki, amely hátul a dombon erdőbe megy át, A lejjebb fekvő részen patak táplálta tó terült el, a századforduló táján a kastély oldalánál virágágyásokat alakítottak ki. A vendégház előtt kerek vízmedence és gömbformára nyírt bokrok találhatók. Lejjebb 19. századi, földszintes melléképület (istálló) áll; innen a park bejáratáig gesztenyefasor kíséri a látogatót.

Sisa József Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.

Fejér-kúria (3.903 km)
Cserey-kúria (6.010 km)