Miava viadukt

Híd
Külterületen, a Vágújhely-Miava vasútvonalon
Rövid leírás:
Az egykori Nyitra vármegyei Miava várost a 16. század végén a Magyar Királyság különböző területeiről ide érkezett telepesek hozták létre. Miután a Felvidék az I. Világháborús vereséget követő "Trianoni Béke" értelmében Magyarországtól az újonnan kreált Csehszlovákiához került, az új államalakulatnak számos problémával kellett szembenéznie. Ezek egyik legsúlyosabbika a cseh-morva és szlovák országrész közti közlekedési lehetőségek nyomasztóan kis volumene volt. Amint lehetett, a csehszlovák állam ezért hozzálátott új közlekedési vonalak kiépítéséhez.

E munkák egyikekén létesítettek vasúti összeköttetést a Vág nyugati partján futó vonal és Morvaország között. A Vágújhelynél elágazó vonal Miaván keresztül haladt egészen Verbócig, ahonnan morva területen haladt tovább. A terep nem kedvezett a vasútépítésnek, a nagy szintkülönbségek áthidalására számos viaduktot, hidat és alagutat kellett megépíteni. Ezek sorában épült fel a Miava határában, egy völgy fölött található Miava viadukt is. A 197 méter hosszú vasúti műtárgy 4 nyílással rendelkezik. Ezek közül három egyenként 48.3 m fesztávolságú, míg egyikük rövidebb, az 30 méteres. A viadukt legmagasabb részén 30 méter magasan emelkedik a völgy fölé. A műtárgy hatalmas, vasbetonból készült, tört kővel burkolt pilléreit acél rácsos tartós hidelemekkel kötötték össze.

A vasútvonal ezen részét, amelynek e viadukt is része, 1929-ben adták át a forgalomnak. A híd máig is használatban van.

A leírás adatainak és képeinek forrása:
Peter Paulík: Mosty na území Slovenska című könyve.