Megyeháza

A kép forrása: FELVIDÉKI / Panoramio
Csehszlovák hadsereg utca
Rövid leírás:
Az egykor Gömör megye közgyűléseinek - és börtönének is - helyt adó megyeháza egyemeletes, nyereg tetős, cseréppel fedett, barokk épület, amely 1716-19-ben épült. Klasszicista, illetve empire külsejét a 19. század húszas éveinek végén kapta, a rozsnyói városházával csaknem egy időben, és hasonló felfogásban.

Alaprajza \"U\" alakú, de a déli szárny stíluskárosodást szenvedett, mikor 1956-ban - iskola kialakítása kapcsán - átépítették. Timpanonnal záródó rizalitja aszimmetrikusan szituált, s jón fejezetes kettős pilaszterek tagolják. Ez a motívum, amely az épület északi oldalát is tagolja, Gömör területén ilyen tiszta megjelenési formában egyedülálló. Építőjét Palladio reneszánsz művészete ihlette. A helyiségeket keresztboltozat, fiókos porosz és dongaboltozat fedi.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején a Habsburgok által támogatva, fegyveresen Magyarországra törő szlovák légió egyes vezetői fölött e házban ülésezve mondott ítéletet a bíróság. Az elítéltekre tábla emlékezik a ház homlokzatán.

Pelsőc vára (0.305 km)
Kőhíd (3.441 km)