Mednyánszky-sírkápolna

Forrás: wikimedia / Peter Mikšík

Forrás: wikimedia / PalinoM

Forrás: Pavol Mindar / wikimedia
Kápolna
A falutól északra lévő domb peremén
Rövid leírás:
A Trencsény megyei Medne községből származó, leszármazását az Árpád-korig visszavezető, a magyar történelemben kiemelkedő szerepű mednei és aranyosmedgyesi Mednyánszky család az elmúlt évszázadok alatt több ágra oszlott. Közülük a Beczkón megtelepedett ág tagja, Antal 1750-ben bárói rangot nyert Mária Terézia királynőtől. A beczkói Mednyánszkyakhoz tartozott pl. a tudós Mednyánszky Alajos és fia, Dénes, a 48-as szabadságharc első mártírja, Mednyánszky László őrnagy, vagy a harcos tábori lelkész, Mednyánszky Cézár. Szintén beczkói születésű Mednyánszky László festő, az előbbi unokaöccse, a család legnevezetesebb tagja.

Vágbánya faluban a 17. században szerzett birtokot a Mednyánszky-család beczkói ága. Nevükhöz fűződik a település északi részén felépített kastély. Ez eredetileg reneszánsz stílusú épület volt, melyet a 19. században átépítettek.

A Mednyánszkyak 1866-ban építtették fel sírkápolnájukat a falun kívül, kastélyparkjuk keleti csücskében, az itt húzódó domb peremére, ahonnan remek panoráma nyílik a Vág folyó völgyére. A kis alapterületű, téglány alaprajzú, neogótikus stílusú, nyereg tetős, cseréppel fedett, tetőzetének négy sarkán gótikus fiatornyocskával díszített épület egyetlen bejárata délkelet felé nyílik. A csúcsíves bejárati ajtó fölött "FELTÁMADUNK." felirat és három családi címer látható. A homlokzatot timpanon koronázza, melynek csúcsán kis gótikus harangtornyocska látható, rajta az építés dátumával: 1866. Ekkortól egészen a 19. század végéig ide temették a Mednyánszky család beczkói ágának tagjait.

Az épület ma használaton kívül van, meglehetősen elvadult környezetben, buja növényzettel övezve. Van leírás, ami a falu temetőjében lévőként említi e kápolnát. Valójában a köztemető fölötti domb peremén áll. Odajutni sem innen, a temetőből, hanem inkább a falu északi főutcáján álló egykori Mednyánszky-kastély felől lehet könnyebben. Bár az egykori kastélyparknak mára gyakorlatilag semmi nyoma nem maradt, de mégis inkább ehhez tartozónak véljük a szép és jobb sorsra méltó sírkápolnát.

Kőhíd (0.370 km)
Lednic vára (10.091 km)