Megújulásunk támogatója:  

Mednyánszky-sírkápolna


Forrás: wikimedia / Peter Mikšík

Forrás: Joko / Panoramio

Forrás: Panoramio

Forrás: wikimedia / PalinoM

Forrás: Pavol Mindar / wikimedia
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 49° 1,206'
Hosszúság (lon):
E 18° 12,009'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kápolna
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól északra lévő domb peremén
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Trencsény megyei Medne községből származó, leszármazását az Árpád-korig visszavezető, a magyar történelemben kiemelkedő szerepű mednei és aranyosmedgyesi Mednyánszky család az elmúlt évszázadok alatt több ágra oszlott. Közülük a Beczkón megtelepedett ág tagja, Antal 1750-ben bárói rangot nyert Mária Terézia királynőtől. A beczkói Mednyánszkyakhoz tartozott pl. a tudós Mednyánszky Alajos és fia, Dénes, a 48-as szabadságharc első mártírja, Mednyánszky László őrnagy, vagy a harcos tábori lelkész, Mednyánszky Cézár. Szintén beczkói születésű Mednyánszky László festő, az előbbi unokaöccse, a család legnevezetesebb tagja.

Vágbánya faluban a 17. században szerzett birtokot a Mednyánszky-család beczkói ága. Nevükhöz fűződik a település északi részén felépített kastély. Ez eredetileg reneszánsz stílusú épület volt, melyet a 19. században átépítettek.

A Mednyánszkyak 1866-ban építtették fel sírkápolnájukat a falun kívül, kastélyparkjuk keleti csücskében, az itt húzódó domb peremére, ahonnan remek panoráma nyílik a Vág folyó völgyére. A kis alapterületű, téglány alaprajzú, neogótikus stílusú, nyereg tetős, cseréppel fedett, tetőzetének négy sarkán gótikus fiatornyocskával díszített épület egyetlen bejárata délkelet felé nyílik. A csúcsíves bejárati ajtó fölött "FELTÁMADUNK." felirat és három családi címer látható. A homlokzatot timpanon koronázza, melynek csúcsán kis gótikus harangtornyocska látható, rajta az építés dátumával: 1866. Ekkortól egészen a 19. század végéig ide temették a Mednyánszky család beczkói ágának tagjait.

Az épület ma használaton kívül van, meglehetősen elvadult környezetben, buja növényzettel övezve. Van leírás, ami a falu temetőjében lévőként említi e kápolnát. Valójában a köztemető fölötti domb peremén áll. Odajutni sem innen, a temetőből, hanem inkább a falu északi főutcáján álló egykori Mednyánszky-kastély felől lehet könnyebben. Bár az egykori kastélyparknak mára gyakorlatilag semmi nyoma nem maradt, de mégis inkább ehhez tartozónak véljük a szép és jobb sorsra méltó sírkápolnát.

A történeti adatok forrása: http://mednyanszky.uw.hu/
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-11-04 13:33:33
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Kőhíd (0.370 km)
Lednic vára (10.091 km)
Hamman-fürdő (12.498 km)