Márton Áron Gimnázium

Cím:
Str. Márton Áron (korábban: George Coşbuc) utca 80., az utcából keleti irányba, Csíksomlyó felé kiágazó Szék utca sarkán áll.
Rövid leírás:
A közeli Csíksomlyón a ferencesek által működtetett katolikus gimnázium a 19. század végére már olyannyira szűknek, rossz állagúnak és elavultnak mutatkozott, hogy halaszthatatlanná vált egy új iskola felépítése. Az Erdélyi Római Katolikus Státus döntése alapján az új gimnáziumnak a megyeszékhely Csíkszeredában kerestek helyet. Felépítését a város ingyen telekkel, Csík vármegye jelentős pénzadománnyal támogatta.

Az első terveket a híres műépítész, Alpár Ignác készítette el 1902-ben, de ez nem nyerte el maradéktalanul a megrendelő tetszését, így a végső terveket Pápai Sándor kolozsvári építész alkotta meg - ismeretlen mértékben használva fel Alpár munkáját. Az alapkő letételére 1909-ben, míg az ünnepélyes átadásra 1911-ben került sor.

A historizáló stílusú, neoromán, neogót, neobarokk és szecessziós jellegű részeket egyesítő, monumentális, tengelyszimmetrikus iskolaépület középső részében működött a gimnázium, déli szárnyát a szeminárium, míg az északit az internátus és a tanári lakások foglalták el. A korában igen modernnek számító és korszerűen berendezett gimnázium osztálytermei az utcai, míg folyosói az udvari homlokzatra rendezettek. A vizes blokkok a reprezentatív lépcsőháztér közelébe csoportosulnak.

Az iskola mindkét világháborúban komoly károkat szenvedett, mivel időlegesen katonai célokra, főként kórháznak használták termeit. 1948-ban a kommunista Románia államosította az épületet, ami szintén több káros beavatkozással járt, pl. eltávolították a szentképekkel díszített, óriási, színes üvegablakokat és színházteremmé alakították az egykori iskolakápolnát.

Az iskola ma egykori diákja, Márton Áron, a vértanú erdélyi püspök nevét viseli.