Mária szeplőtelen fogantatása kápolna

A kép forrása: Bwag/wikipedia.org
A település mai neve: Langental
A település magyar neve: Ligvánd
A település német neve: Langental
Cím: Waldgasse 1
Egyéb adat:
Rövid leírás: A települést először 1225-ben említik. 1446-tól kezdve a Niczky-család birtoka, ők építtették az átalakítva ma is álló kastélyát. A török 1529-ben és 1532-ben is elpusztította a falut. A lakosság pótlására horvát telepesek érkeztek.

A Mária szeplőtelen fogantatása kápolnát 1868-ban építették klasszicista stílusban. Egyhajós, keletelt tengelyű, nyeregtetős, szegmentíves szentélyzáródású épület. Nyugati homlokzatán ül a gúlasisakos harangtorony. Szintén e homlokzaton található a kőkeretes, félköríves záradékú kapu, fölötte a kegyúr Niczky család címerével. É-i oldalon a hajóhoz sekrestye csatlakozik.

A szentélyt a téglatest alaprajzú hajótól egy egyszerű, kosáríves diadalív választja el. Az oltárkép Szűz Máriát ábrázolja. A berendezés későbarokk, az 1770-es évekből való. A keresztút faliképei 19. századiak.

A templomot 1950-ben és 1966-ban renoválták. 1974-ben délről - meglehetősen otrombán - lapos tetős közösségi teremmel bővítették. Újabb tatarozások 1977-78-ban, 1986-ban és 2008-ban történtek.
Adatlapot készítette: Csillagtancos

Közeli objektumok (légvonalban)