Mária-oszlop

wikipedia.org
Szakrális plasztika, szobor
A Ziegelofengasse és a Schattendorferstrasse találkozásánál
Rövid leírás:
A település területe legkésőbb a bronzkor óta lakott. A templom közelében egy római villagazdaság maradványait is megtalálták. Első említése 1267-ből való, német telepesek alapítását tükrözi. A török pusztítás után horvát telepesekkel pótolták a kihalt lakosságot.

A város déli végén álló Szűz Mária-oszlop a mai formájában csak a 19. századtól létezhetett. Maga az oszlop a 17. századból való. Négyzetes talapzaton egyszerű, dór köroszlop. A hozzá tartozó eredeti szoborról nincsenek adatok. Jelenleg -vagyis feltételezhetően a 19. század óta- egy, a 19. század második felében készült Szűz Mária-szobor található az oszlop tetején. Mária, mint a Mennyek Királynéja, koronával a fején, jogarral a kezében van ábrázolva. Másik karján a gyermek Jézust tartja. A szobor, fehér terméskőből faragott és mintegy fél életnagyságú.