Mária-oszlop

Szakrális plasztika, szobor
Rövid leírás:
A kőből faragott Mária-oszlopot a jelentős erdélyi arisztokrata, gróf Kornis Antal és felesége emeltette, minden bizonnyal a Kolozsváron 1738-44. közt pusztító pestisjárvány befejeződése alkalmából. Alkotója az ismert barokk szobrászművész, Schuchbauer Antal volt. Megbízása eredetileg egy grandiózus, tucatnál is több szent szobrát is tartalmazó szoborcsoport elkészítésére szólt. Nem tudjuk, vajon valaha is elkészült-e ez az alkotás. A Mária-oszlopot, amely - Kolozsvár első köztéri plasztikájaként - eredetileg (valószínűleg 1746-tól?) a belvárosi jezsuita templom előtti kis terecskén állt, 1959-ben az ateista diktatúra idején távolították el (miután az előző években jelentős mértékben restaurálták...). Mai, új helye a szentpéteri templom udvarán van, a szentély közelében.

Maga az emlékmű egy hatszögletű, lépcsőzetesen szűkülő posztamensen álló, korintoszi fejezetes pillér. Ezen áll az alkotás legszebb és leginkább kidolgozott része: a Szeplőtelen Szűz Mária kecses szobor alakja. Mária - a hagyományos kialakításnak megfelelően - a földgömbre tekeredő kígyóra tapos, kezét szívére helyezi. Fejét (ma már erősen hiányos) kovácsolt vas csillagkoszorú övezi. Ugyancsak hiányos több helyen maga az egész emlékmű is, hiszen mára számos, a korábbi állapotot tükröző fotók szerint még létező eleme, részalakja, szobra tűnt el e nívós alkotásnak.