Mária mennybemenetele templom

Frauenkirchen
A középkori írott forrásokban Zenmaria néven említett falu 1335-ben már híres búcsújáróhely volt.
Rövid leírás:
A Mária mennybemenetele titulusú templom a korabeli magyarországi barokk építészet jeles emléke. Kéttornyos, alaprajzában a mintaadó nagyszombati jezsuita templom elrendezését követte alkotója. A templomot eredetileg a 14. században emelték, mely az 1529-es török pusztításokat követően azonban majd másfél századon keresztül romokban volt. A falu 1622-től birtokos családja az Esterházyak, nevezetesen Esterházy Pál építtette újra 1669-ben. A század végén, s a fordulóján 1702-ig a como-i születésű Francesco Martinelli olasz építőmester tervei szerint átalakították, bővítették. Az impozáns belső kiképzésű, s téralakítású templom kifestésének, s a stukkó dekoráció készítői Luca Antonio Colombo, illetve Pietro Antonio Conti voltak. A barokk főoltár két oldalán korintusi oszlopok között a két magyar szent király, Szent István - sújtásos, magyar ruhában - és Szent László - teljes lovagi vértezetben - nagyalakú, festett és aranyozott fa szobrai állanak. Középen díszes baldachin alatt a búcsújáró templom legrégibb, s egyben legszebb szobrászati emléke, egy hársáfából faragott, festett Madonna szobor a 14. századból.
sebijo

Állapota teljesen rendben van, kiváló, környezete szépen rendben van tartva.