Mária Terézia-bástya

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
Strada Hector (ez átvezet a bástyán észak-déli irányban)
Egyéb adat:
Temesvár újkori erődjének egyetlen épen maradt bástyája az egykori erődváros keleti részén. A koordináták a bástya belsejébe mutatnak.
Rövid leírás:
A temesvári várat Savoyai Jenő 1715-ben foglalta vissza a töröktől. Győzelmét az 1718-as pozsareváci béke stabilizálta, amelynek értelmében a törökök feladták Temesközt és a Szerémséget is. Temesvár erődvárosának kiépítésére ezután került sor, a munkálatok egész 1765-ig tartottak. Gyakorlatilag új város épült az erődítésen belül, amelynek során a városépítészeti szempontokat a hadászati, védelmi elemek jelentősen befolyásolták (például a Szent György székesegyház alacsony, rossz célpontot kínáló tornyai).
A több mint negyven éven át épített erődváros védelmi alapja egy szabályos, csillag alaprajzú, kilenc fülesbástyával erődített rendszer volt. Ezt a fal és bástyarendszert két külső védelmi vonal zárta, közöttük vizesárokkal. Az erődvárost három kapun át lehetett megközelíteni.
Bár a Vauban-rendszerű erődítés (Marquis de Vauban francia marsall volt, XIV. Lajos szolgálatában, a 17. század második felében 33 új erődítményt tervezett, 400 tervet készített és számos régi erődöt modernizált – a korszak erődépítészetének legnagyobb hatású alakja volt) a korszakban „csúcstechnológiának” számított, a 19. század békés évtizedeiben már inkább a város fejlődésének gátja lett. Hadi szerepet 1849-ben kapott, amikor Bem tábornok csapatai sikertelenül ostromolták. A század végén a modern Temesvár fejlődése érdekében végül az erődöt nagyrészt lebontották. A bontási munkálatok 1892-ben kezdődtek.
Ma már teljes épségben csak az 1730 és 1735 között épített Mária Terézia-bástya áll (kilenc egykor bástyája a Károly, Ferenc, József, Hamilton, Kastély, Mercy, Eugén, Erzsébet, Terézia nevet kapta). A bástya felújítás utáni átadására 2010 őszén került sor.