Mária Mennybemenetele székesegyház

Horvátország
Póla, a belváros északi részén, néhány lépésnyire a parttól
Rövid leírás:
Keletelt, három hajóra osztott, sík mennyezetes templomépület. Az átépítések dacára a belső tere még mindig őrzi román stílusát.
A székesegyház mai tömegét a kora középkorban, a 10. században nyerte el a korábbi római kori bazilika átalakításával (Póla a 6. századtól püspöki székhely). Ebből a korszakból származnak a hajókat elválasztó pillérek is, s a korábbit jelzi a szentély körül látható mozaikborítás a padlón. A következő, gótikus átalakítására a 15. században került sor, ekkor kerülhetett mai helyére az oltárként funkcionáló 3. századi római szarkofág, többek közt Szent Demeter ereklyéivel. Ebben nyugszanak a néphit szerint a magyar Salamon király földi maradványai is (I. András fia 1063 és 1074 között uralkodott, Gézával, majd I. (Szent) Lászlóval is konfliktusokba kerülve. László hatalomra kerülése után már nem játszott komoly politikai szerepet, a század 80-as éveiben halhatott meg. Halálával kapcsolatban több verzió ismert ezek egyike a pólai remeteség).
A székesegyház tornya, amely a csarnoképülettől keletre, külön áll, a 17. században épült szintén római kori kövek felhasználásával. A székesegyház jelenlegi homlokzata erősen eklektikus, de elsősorban a 16. századi reneszánsz átépítés nyomait őrzi.

Védett emlék. Nyilvántartási szám: Z-4448.
Egy római templom alapjaira épült, bővítették folyamatosan.