Mária Mennybemenetele plébániatemplom

A fő tér (Letná és Zimná utcák alkotják) közepén áll.
Rövid leírás:
A város jellegzetes, középkori, orsó alaprajzú főterének közepén áll legjelentősebb középülete, a plébániatemplom. Kisebb, Árpád-kori elődje helyén épült a 14. században, gótikus stílusban. Déli főbejáratának kőfaragványai különösen értékesek. Szent Mihály kápolnája 1395-ből való. A középkorban többször pusztította tűzvész ill. földrengés, de mindannyiszor helyrehozták. A templomban értékes freskókat hozott elő a kutatás. Berendezésének része több, (Lőcsei) Pál mester műhelyéből kikerült, nagy méretű, festett faszobor-csoport, amely a mellékhajóban áll. A templom eredeti tornyát 1849-ben, a szabadságharc e várost is érintő hadi eseményeiben szétágyúzták, elpusztult. A 19. század végén, a templom felújítását megtervező Steindl Imre építész álmodta meg a mai, neogótikus tornyot, ami 87 méterével Szlovákia legmagasabb templomtornya.