Malom-kapu maradványai

Városfal, városerődítés, egyéb védelmi objektum
A Malom (Mlynská) és a Harang (Zvonárska) utcák sarkán, az utca burkolata alatt
Rövid leírás:
Kassát az Árpád-kor óta ovális kőfal vette körül. E védelmi objektumnak, amelyet a késő középkorra egy többszörösen tagolt, több falgyűrűs erődítményrendszerré építettek ki, több kapuja is volt. A kevésbé jelentős kapuk egyike volt a keletre szolgáló Malom-kapu. Nevét a városárok keleti részébe a Hernád folyó vizét bevezető mesterséges vízfolyás, a Malom-csatornáról, illetve az ez által hajtott malomtól vette. A 14. századtól, az Anjou-kori városerődítés kiépítésének időszakától fennálló Malom-kaput Hunyadi Mátyás idején, a 15. század második felében félkör alaprajzú kapuvédő művé, barbakánná építették ki. A kaput a 16. században befalazták, használatát megszüntették. Végül a Rákóczi-szabadságharcot követően a városi védművek katonai jelentősége megszűnt. A 18. század végétől dinamikusan bővülő város fejlesztését már akadályozták a városfalak, így azokat mintegy száz év alatt, részletekben nagyrészt lebontották. E sors jutott a 19. században a Malom-kapunak is. A kapu falainak felszín alatti maradványait végül 1997-ben régészeti feltárások hozták napvilágra. Ennek egy igen rövid szakaszát a felszín fölé is felfalazták és két nyelvű (szlovák-angol) táblával jelölték meg.