Magyar testőrpalota

Városi palota
Museumstrasse 7.
Rövid leírás:
A barokk palota Johann Bernhard Fischer von Erlach egyik legjelentősebb bécsi alkotása, 1710 és 1712 között épült Trautson herceg megbízásából. Ötven évvel később, 1760-ban a kincstár vásárolta meg az épületet, a magyar királyi testőrség számára. Az első évtizedekben olyan nevezetes lakói voltak a gárdapalotának, mint Bessenyei György, Barcsay Ábrahám, Báróczy Sándor vagy Kisfaludy Sándor.
II. József ki akarta költöztetni a magyar testőröket a vadászkastélyba, a török háború azonban meghiúsította ezt a tervét. 1848-ban feloszlott a magyar testőrség és csak a kiegyezés után alakult meg ismét. A monarchia szétesése után, 40 éven keresztül itt működött a Collegium Hungaricum. A magyar kormány 1962-ben eladta a palotát az osztrák államnak, amely - nagy anyagi áldozattal - helyreállíttatta az épületet. A renoválási munkák befejezése óta az osztrák igazságügyi minisztériumnak ad otthont az egykori magyar gárdapalota.
Forrás Juhász László: Bécs magyar emlékei.
Bamby