Magyar kápolna

Olaszország
Kápolna
Localita Palchiesce
Rövid leírás:
1916 második felében kezdték építeni a kápolnát a magyar katonák, ahogyan több más imahelyet is a doberdói frontvonalon. A szinte folyamatos harcok, erős tüzérségi tűz miatt lassan haladta, 1918 januárjában a frontra látogató I. Károly király személyesen adta parancsba, hogy kegyeleti épületet hozzanak létre a doberdói csatákban elhunyt katonák tömegsírjai közelében. A visintini kápolna 1918 októberére szinte teljesen elkészült, azonban a felszentelésére a háború elvesztése és a monarchia felbontása miatt már nem került sor. Az épületet ezután évtizedekig istállónak és csűrnek használták, 1992-ben fedezte fel egy gorziai hagyományőrző egyesület (Isonzó Baráti Társaság) egyik tagja, majd a győri Isonzó Baráti Kör és Szunai Miklós vállalkozó segítségével helyreállították. Az utcafronttól néhány lépéssel távolabb, kis dombon álló kápolna ünnepélyes felavatására 2009. május 29-én többek közt Sólyom László köztársasági elnök, s nemzetközi meghívottak, egyházak jelenlétében került sor.